måndag 22 januari 2018

Vi tecknar fåglar med kamratrespons

Enligt ny forskning lär sig eleverna mycket på att både ge varandra respons och att få från kamraterna i klassen. Först lyfter vi det som är bra i arbetet som eleven uträttat och därpå vad som kunde blivit bättre och vad eleven kan tänka på till nästa gång.
Denna lektionen började jag att berätta om Joel som skulle teckna en fjäril.(Efter Austins butterfly) 
Joel ritar först en fjäril i största allmänhet. Klasskamraterna påpekar att det är en fin fjäril, men inte den fjärilen, vars vingar är formade på ett annat sätt. Joel ritar då en ny fjäril och även om den är bättre än den förra, så kan kompisarna tipsa honom att han glömt mönstret i vingarna. Joel gör ett nytt försök, och så där håller det på tills alla är nöjda med fjärilen.


Eleverna följer med i diskussionerna och får komma med egna tips till Joel. 
Därefter är det vår tur att skapa.Vi ska inte teckna fjärilar utan fåglar, Vi börjar med att titta hur en fågel är byggd och vad de olika kroppsdelarna heter; hjässa, näbb, vinge, tars och klo. Vi väljer att titta på de fåglar som stannar kvar i Skåne över vintern och som barnen kan se på skolgården och de olika lekplatserna runt omkring.
Med blyertspenna och vitt papper får de göra en skiss av den fågel de väljer.









Därefter samlar vi in teckningarna och eleverna får ge varandra respons. De visar varandra respekt 
genom att berätta vad som barnen lyckats med i sin bild, och sedan visar de varandra intresse när de påpekar vad som kunde blivit bättre.
Eleverna får ett nytt papper där de ska teckna sin fågel ännu en gång och nu också färglägga den.



Fåglarna sätter vi upp i ateljén!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar