söndag 24 september 2017

Grodantemat syns även i ateljén.

I alla förskoleklasserna har eleverna fått möta Grodan och hans vänner i olika böcker, som bland annat tagit upp olika känslor man kan känna, men hur kan man visa det i bild?


I vårt schema hade ordet" samarbete" smugit sig in. Hur kan det gälla skapande?
.Vi började se ett bildspel med sorgsna bilder , medan vi lyssnade på temat från filmen "Gudfadern " för att komma i stämning. Därefter hjälptes eleverna åt att få på sig förklädet.

Varje bord ska samsas om ett papper.
Eleverna ska enas om vilken färg på kartongen de vill ha. Redan där börjar samarbetet.
Vissa barn började diskutera med varandra vad de skulle måla.

 Här kom man överens om tårar och regndroppar..
.





Sen var det dags att byta stämning.
Till tonerna av Mike Oldfields In Dulci Jubilo njöt vi av ett bildspel med färgglada och positiva bilder.
Därefter plockades de glada färgerna fram och eleverna fick fortsätta måla.




Alla bilderna från klasserna samlar vi i en liten utställning i ateljén.
VÄLKOMMEN OCH TITTA!





Bokskogen!

I fredags åkte vi med buss till Bokskogen! Vi hoppades på sol hela dagen men fick en del regn på oss men vi hade en rolig dag ändå.

Även om det inte är så lång väg från Rosengårdsskolan ut till Torup och Bokskogen hann vi se en hel del på vägen. Vi såg bondgårdar, hästar, kossor och tillslut även ett slott.

När vi kom fram gick vi först en runda i skogen och tittade på hur naturen såg ut. Efter promenaden åt vi vår matsäck, den hade många av barnen längtat efter. Det smakade extra gott efter att vi hade rört på oss. Lagom tills vi hade ätit upp så slutade det regna. Då var det dags att gå till den stor skogslekplatsen.

Vi tränade på att klättra!

Det var halt på stockarna så vi tog det försiktigt.

Vi gungade i en lian över leran.

Någon balanserade på repen. Det var svårt men väldigt roligt!

Vi sprang och lekte i flera timmar, en härlig dag.


Vi tränade också på att vänta på vår tur. Det gjorde vi riktigt bra!

När klockan närmade sig halv ett var det tid att åka hem. Efter en hel dag i skogen var vi rätt trötta och nöjda. Men vi kommer säkert att åka till Bokskogen fler gånger!

Tack för en härlig fredag i skogen :)


torsdag 21 september 2017

Skolan stängd onsdagen den 27/9

Vi vill bara påminna om att skolan är stängd onsdagen den 27 september. Däremot är fritids öppet för de barn som är inskrivna där.

onsdag 20 september 2017

Fakta om grodan!

Förra veckan startade vi upp vårt tema om grodor. Då läste vi några böcker om "Grodan" och arbetade sedan med innehållet på olika sätt. De böckerna handlade mycket om känslor och vi hade många bra samtal om hur vi kan känna oss.

Denna veckan har vi arbetat mer med fakta om grodor. Vi har pratat om skillnaden på fakta och sagor, att fakta är på riktigt och sagor är skapade efter fantasi.

Ett av våra mål har varit:

För att nå vårt mål har vi tittat på filmer, läst faktatexter, ritat och pratat om grodor och deras livscykel.

I vårt arbete har vi även mött många nya ord men även hittat ord som passar bra just när vi pratar om grodor.
I grodans livscykel har vi mött:
1, Grodägg
2, Grodyngel
3, Halvvuxen groda
4, Fullvuxen groda

Nästa vecka kommer vi att fortsätta genom att skriva en gemensam text om grodans livscykel. När texten är färdig kommer vi sätta upp den tillsammans med resten av vårt arbete.

I vårt tema använder vi även våra Ipads för att lära oss att känna igen olika bokstavsljud. Just nu har vi fokuserat lite extra på bokstäverna Gg, Rr, Oo, Dd, Aa. Men några har också tränat på att skriva ord eller meningar som handlar om grodan.



Vi hjälps åt för att lära oss, bra samarbete!

Glädje när det vi har skrivit låter som vi har tänkt oss!

Vi har en bokstavslinjal med bilder på som kan vara ett bra stöd ibland.

Vi tycker verkligen om att arbeta med våra Ipads.

Våra texter har vi samlat i våra ASL mappar.

Imorgon kommer vi ha matematik med grodor i olika färger och storlekar. Vi får se vad uppgiften kommer att vara :)





Borsta tänderna!

Idag har alla grupperna i förskoleklassen haft besök av Randa som är tandsköterska. Hon kommer att komma till oss fler gånger och prata om hur vi ska ta hand om våra tänder på bästa sätt.

Vi fick varsin tandborste med tandkräm på. De låg på våra bord medan vi lyssnade noga på Randas instruktion.



Sen fick vi borsta tänderna ordentligt och innan Randa gick fick vi även skölja tänderna med flour. Flour håller våra tänder starka och friska.
Vi kommer att fortsätta borsta tänderna och skölja med flour även när Randa inte är hos oss.




måndag 18 september 2017

Nu har vi äntligen kommit igång i Ateljén.

På det stora torget utanför våra klassar, har vi fått projektor, stolar, bord och material att öppna en ateljé med!
Varje vecka får alla elever i förskoleklassen chans att få skapa i ateljén. Tanken är att vi där fördjupar våra arbeten i klassrummet, som tema , matte osv.
Nu när vi arbetar med Grodanböckerna ska barnen få uttrycka olika känslor i bild. Under matten kommer vi att med former skapa mönster och så vidare.
Upplägget känner de igen från klassen med ett schema på tavlan för att kunna förstå och planera utifrån lektionens upplägg.

På första lektionen fick eleverna måla de mappar de ska samla sina alster i . Barnen visade stor fantasi och vilja att blanda färg, testa, måla och skapa. Eleverna har skyddsrockar på eftersom viss färg kan vara svår att tvätta bort. Det är bra om eleverna har kläder som man inte är så rädd om de dagar de är i ateljen. Grupp A har onsdagar, grupp B har torsdagar och sluligen klass C på fredagar.










När eleverna målat klart får de själva lägga sin bild i torkstället, städa sin plats och skölja penslar och färgbricka.
Målet är att eleverna ska bli självständiga i ateljén, veta var allt finns och ta ansvar för materialet. De ska känna att det är deras arbetsplats och känna sig fria att utnyttja den och få hjälp i sitt skapande. Då hinner jag som pedagog gå runt och utmana eleverna genom att ställa frågor, ge tips och uppmuntra dem, istället för att springa runt och serva dem , med material och undanplockning.

torsdag 14 september 2017

Vårt allra första tema - Grodan!

Denna veckan har vi äntligen kört igång vårt första tema i förskoleklassen. Temat heter "Grodan" och vi kommer arbeta med det i nästan 4 veckor.
Vi kommer att lära oss fakta om grodor men vi kommer också läsa böcker där huvudpersonen är en groda. Med stöd av de böckerna kommer vi att arbeta mycket med känslor och vänskap.
Några lektioner kommer handla om matematik och då kommer det dyka upp grodor i olika färger och olika storlekar. Men det kommer vi skriva mer om längre fram.

Vi startade vårt tema genom att läsa "Grodan hittar en vän" skriven av Max Velthuijs. Efteråt pratade vi om vänskap och hur en bra vän/kompis ska vara. Barnen hade många kloka tankar som vi skrev ner. Dagen efter fick barnen, med hjälp av bilder, återberätta sagan. Alla kom ihåg väldigt mycket!

Sen var det dags att läsa "Grodan blir glad". En bok som handlade om att vi alla är olika och bra på olika saker. Men att man måste få vara glad över det man är bra på.
Grodan kunde inte flyga och var först väldigt ledsen för det. Men sen kom han på att han faktiskt var bra på att simma och hoppa. Då blev han glad igen!

När vi hade läst färdigt boken fick alla barnen berätta vad som gjorde just dem glada. Sen fick de måla i sina gula böcker.
Någon blev glad när man fick pengar och kunde spara så att man sen kunde köpa något roligt. Vi lärde oss att 4 stycken 20 kronors sedlar var lika mycket som 80 kr. Nu blev man nästan ännu gladare!

Att leka på lekland gjorde någon glad.

Andra blev glada över att spela fotboll.

Vattenlekplatsen, det är en plats man blev glad över!

Imorgon fortsätter vårt tema, vi får se vad som händer då :)